Priser och utmärkelser
1999 - Årets väckarklocka, Elin Wägner-sällskapet
”För att hon – precis som Elin Wägner – modigt verkat i och rapporterat från en patriarkal miljö där hennes arbete inte alltid bedömts som ”politiskt korrekt”. I sin bok Snäckans sång lyfter hon fram samma budskap som i Elin Wägners Väckarklocka då hon vädjar till världens kvinnor att genomskåda krigets mekanismer och tillsammans medverka till en fredligare värld för våra barn.” Anita Goldman: ”Jag skulle vilja utdela en väckarklocka till samtliga kvinnliga folkvalda i Sveriges riksdag, världens mest jämlika parlament, så att åtminstone en eller ett par skulle vakna upp och våga förespråka nedrustning av Sveriges så kallade ”försvar”. Det största – och enda reella – hotet mot Sveriges säkerhet är de många tickande miljökatastroferna i våra östra grannländer. Det är mot de ödesdigra konsekvenserna av havererade kärnkraftsverk som Ignalina, läckande kärnvapenförsedda u-båtar osv som vi borde försvara oss. En ”invasion” av miljöförstörare kan inte stoppas på gränsen av JAS-plan eller u-båtar. Vakna upp – Sveriges folkvalda kvinnor – och arbeta för en omdirigering av de väldiga resurserna som nu går till konventionellt försvar.”
2001 - Svenska Freds- och skiljedomsföreningens fredspris
Motiveringen till att Anita Goldman tilldelas priset år 2001 lyder:
“Anita Goldman har som författare av flertalet böcker, som kolumnist i Aftonbladet och som enskild debattör enträget fört fram stark och tankeväckande kritik mot upprustning och krig. Inte minst har vi hört hennes röst i samband med den uppblossade konflikten mellan Israel och Palestina där Goldman trots egen erfarenhet av våldet i området alltid för fram och förespråkat fredlig konflikthantering.”
2001 - Axel Liffners Pris - För framträdande kulturjournalistik
Prismotivering: Stort är Anita Goldmans mod. Och stort är hennes engagemang som ges uttryck i dagsjournalistik, essäistik och skönlitteratur. Anita Goldman är en självständig och ifrågasättande journalist som behärskar många områden i samtidens debatt. Hennes stil är överraskande och inte sällan provokativ; något som alls inte utesluter lyhördhet inför språkets subtila och lyriska kvaliteter.
2002 - Hederspris Stockholms Stad
Pris/Stipendium: Hederspris Konstområde: Litteratur Motivering: För ett självständigt författarskap som ger sig i kast med de allra svåraste moralfrågorna utan att vara moraliserande. I texterna finns författaren starkt närvarande på ett personligt vis – som kvinna, mor, judinna. Hennes skildringar av konflikter inom familjen, mellan könen eller i världspolitiken ger oss redskap att förstå det motsättningsfulla i tillvaron och förmåga att analysera ondskans väsen.
2006 - Sällskapet De Nio Särskilt pris
2009 - Albert Bonnier stipendium för ett nytt verk av litterär betydelse
Klas Östergren, prismotivation till Albert Bonniersstipendiet 2009 ”till författare som under det gångna året utkommit med ett nytt verk av litterär betydelse”
Anita Goldman är en i bästa mening oförsiktig författare. Hon bangar inte för svåra ämnen, riktigt obekväma frågor, konflikter som en slappare skribent gärna undviker för att de är oöverskådliga. Eller allmänt obehagliga. Som krigszoner.
Det handlar om snårig politik, svåra processer, sammansatta personligheter. Goldman skildrar detta med auktoritet och trovärdighet. Hon är själv på plats där ute i öknen och kommenterar sin egen fiktion. Ett konstgrepp som här verkar alldeles adekvat. Inför ett fenomen med sådana dimensioner och konsekvenser måste till och med dikten bli obekväm. Goldman väcker respekt, och – den skräck som gärna sover, inbäddad i friktionslösa fiktioner.
2009 - Moa Martinson stipendiat
Juryns motivering:
“Anita Goldman är en författare som aldrig kompromissar med sin övertygelse, som aldrig slutar ifrågasätta och som samtidigt, viktigt, aldrig fastnar i slentrian. Liksom hos Moa Martinson har det hos Goldman lett till synliggörande av ondskans olika framträdelseformer. Till detta kommer en obändig tro på enskilda, “goda” individers möjlighet att segra över omvärldens dumhet och vinningslystnad.
Det obrutna engagemanget för en bättre värld – som inte ser verklighetsförankring och högtflygande visioner som motsatta, utan snarare som förutsättningar för varandra – gör Anita Goldman till en skribent i Moa Martinsons fotspår.”
2017 - Natur & Kulturs särskilda stipendier premierar kvalificerat litterärt arbete
2018 - Svenska Akademien , Gun och Olof Engqvists stipendium
2020 - Hedersdoktor vid Teologiska Fakulteten, Lunds Universitet
Sedan flera decennier är Anita Goldman verksam som författare, journalist, debattör och kolumnist, och har genom åren varit en viktig samhällsröst i Sverige. Hennes texter handlar ofta om kvinnors roll i historien och i religionen. Böcker som Våra bibliska mödrar (1988) och Guds älskarinnor. Om hängivna kvinnor i en livrädd värld (2005) är exempel på hur Goldman engagerat och sakligt bearbetar kvinnors ställning i religionen.
Goldman profilerar i sitt författarskap ett välgrundat engagemang för fred i Mellanöstern och deltar i den offentliga debatten om vikten av historisk kunskap och religiös litteralitet när antisemitiska tendenser smyger sig in, och hon kombinerar sitt engagemang med sitt tydliga ställningstagande för kvinnor, framför allt mödrar, i historien. Med tiden har Goldmans författarskap tagit en allt tydligare inriktning mot andlighet, inte minst i boken Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca (2019).
Teologiska fakulteten vid Lunds universitet har en lång tradition av att arbeta med feministiska perspektiv. Goldman kombinerar på ett spännande och konstruktivt sätt detta perspektiv med ett konstnärligt och litterärt skapande och förblir en omistlig röst i det offentliga samtalet om religion.
”Att utse Goldman till hedersdoktor vid den Teologiska fakulteten vid Lunds universitet innebär att vi vill erkänna hennes engagemang som en del av vårt engagemang och bejaka hennes mångåriga kamp för att möta antisemitismen genom saklig kunskap om religioner, deras heliga skrifter och bruket av dem. Inget kunde vara viktigare vid ett svenskt universitet som vill förstå, förklara och förbättra vår värld”, säger fakultetens dekanus, professor Samuel Byrskog.
2022 - Svenska Läkare mot Kärnvapens anti-atombombsdiplom
Anita Goldman har i många år varit en stark röst i samhällsdebatten där hon talar mot militarism, krig och kärnvapen, och för fred, miljö och feminism. Hennes intresseområde som författare spänner över ett brett område, och hon söker efter ljuspunkter i den mänskliga tillvaron. Inte minst i dokumentärromanen ”Om jag så måste resa till Los Alamos” visar hon sitt stora engagemang mot kärnvapnen, i förening med djupa insikter om kärnvapenfrågans problematik. Tack Anita Goldman!
2024 — Stiftelsen Torgny Segerstedts minne — Frihetspennan
2024 års Frihetspenna har tilldelats författaren och kulturjournalisten Anita Goldman Så här säger stiftelsen i sin motivering:
I flera decennier har författaren och kulturjournalisten Anita Goldman varit en enträgen, självständig, konsekvent och samtidigt nyanserad röst i ämnen som militär upprustning, kvinnans ställning och hotet mot miljön. För att hon – likt Torgny Segerstedt – med mod, djup kunskap och en stark humanistisk grundton utmanar invanda föreställningar och därmed visar att en bättre värld är möjlig tilldelas hon 2024 års frihetspenna.
Frihetspennan överlämnades till Anita Goldman tisdagen den 12 november i Torgny Segerstedtsalen, Göteborgs universitets huvudbyggnad, Vasaparken.