GUDS ÄLSKARINNOR

Mystiker som dånar av kärlek till Gud eller kvinnor som väljer en gudomlig brudgum framför en världslig ses genom historien och i alla delar av världen. Många menar att det är frustrerade kvinnor som lever ut en förbjuden eller underkuvad sexualitet.

I Guds älskarinnor låter Anita Goldman oss möta några av dessa färgstarka människor. Skillnaderna mellan 1500-talets Teresa av Avila och Etty Hillersum i 1940-talets naziockuperade Amsterdam är mindre än de mellan Etty och sekulära kvinnor i hennes samtid. Ändå är Etty en mycket modern och självständig kvinna som levt med fria yrkesval och en fri sexualitet.

Åtrån pulserar i denna bok. Den är laddningen i mötet mellan människan och världen, mellan människan och Gud. I en avsakraliserad värld är inget längre heligt, men för de hängivna sångarna är allt heligt, allt Gud. För Etty ett fält av lupiner bortom avlusningsbarackerna, för Hafiz en hund som gläfsande av glädje slickar hans hand, för Akka Mahadevi människans nakenhet, för Marguerite Porete spegelbilden i vilken hon ser Gud och för Teresa som inte längre erfar någon separation och som ”omöjligen kan tvivla på att hon varit i Gud och Gud i henne”.